Under 2020 genomförde Polykemi AB en vetenskaplig studie som visar vilket avtryck företagets material gör på klimatet. Studien har sedan omvandlats till ett beräkningsverktyg och nu kan Polykemi ge kunderna ett besked på hur stor klimatpåverkan deras materialval medför.
– Polykemi hjälper oss att bryta ner materialvalet på detaljnivå. Nu kan vi återge för våra kunder vilken påverkan vår produkt har på klimatet, säger Michael Jonsson, AD-plast.
– Jag har sett liknande verktyg från högskolor och universitet, men de är väldigt komplexa att arbeta med. Polykemis beräkningsverktyg förenklar den processen och ger oss som kund ett tydligt svar redan när vi gör vårt materialval.
Polykemis hållbarhetsexperter hjälper även kunden att hitta det bästa materialet för produkten, sett till form, funktion, kvalitet och hållbarhet. Det gör att kunden kan minska sitt CO2-avtryck avsevärt.
– Det finns all anledning för varje tillverkare att se över sina materialval. Enbart ett materialval kan spara hundratals ton koldioxid och flera miljoner kronor varje år, säger Henrik Palokangas, Polykemis hållbarhetsexpert för polymera material.
Tänk materialsmart – spara både klimatet och kostnader
AD-plast startade sin hållbarhetsresa 1998 med att minska energibehovet med 1 % per år. Fram till i dag har företaget minskat energibehovet med nästan 70% på ett kilo plast. Företaget kan nu göra ytterligare CO2-besparingar tack vare Polykemis gedigna arbete med att ta fram det material som har minsta möjliga miljöpåverkan, samtidigt som det uppfyller kraven på funktion och kvalitet.
– Vi försöker alltid att ligga i framkant när det gäller frågor som rör klimat, miljö och hållbarhet. För oss är det ett måste att kunna göra den här typen av beräkningar till våra kunder, säger Michael Jonsson, VD på AD-plast.
– Tack vare Polykemis verktyg kan vi även ta nästa steg och specificera våra kunders klimatavtryck på fakturan. Det känns riktigt bra.